اخبار و اطلاعیه ها

جشنواره ملی شعر نیکوکاری در ریل سیاستگذاری / چهره‌های شاخص ادبی و فرهنگی گرد هم آمدند

ه گزارش روابط عمومی خیر ماندگار، نخستین جلسه شورای سیاستگذاری جشنواره ملی شعر در حوزه نیکوکاری، عصر یکشنبه ۲۸ آذرماه با حضور جمعی از چهره‌های فرهنگی و ادبی همچون حجت‌الاسلام والمسلمین علی کمساری، سرپرست مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)؛ عباس محمدی، مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری و … در محل مرکز فرهنگ نیکوکاری(وابسته به بنیاد آلاء) برگزار شد.

حجت‌الاسلام علی ملانوری، قائم‌مقام مدیرعامل بنیاد آلاء در ابتدای این جلسه به فلسفه برگزاری نخستین جشنواره ملی شعر در حوزه نیکوکاری اشاره کرد و گفت: بنیاد آلاء که وظیفه خود را راهبری دانش‌بنیان امور خیر تعریف کرده است، سال‌هاست با ایجاد مجموعه «خیر ماندگار»، به تولید دانش تخصصی، مهارت‌افزایی و برگزاری رویدادهای جریان‌ساز در امور خیر مبادرت می‌ورزد.

وی افزود: مجموعه خیر ماندگار از سه مرکز: فرهنگ نیکوکاری، توسعه نیکوکاری و پژوهشکده آلاء تشکیل شده است. مرکز فرهنگ نیکوکای با هدف فرهنگسازی در امور خیر به برگزاری رویدادهای نوآورانه اقدام می‌کند که برگزاری نخستین جشنواره ملی شعر در حوزه نیکوکاری، یکی از این اقدامات است.

حجت‌الاسلام ملانوری تأکید کرد: حوزه امر خیر، محدوده‌ای انسانی است که در آن هرکس به هم‌نوع خود با هر دین، نژاد، قومیت، جنسیت و سلیقه سیاسی کمک می‌کند. تقویت حوزه امر خیر می‌تواند به برساختن جامعه‌ای انسانی و پویا و فعال و در نهایت، ساختن کشوری قدرتمند کمک کند.

قائم‌مقام مدیرعامل بنیاد آلاء به جایگاه نیکوکاری در اندیشه امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری نیز اشاره کرد و گفت: امام خمینی(ره) با اقداماتی همچون تشکیل کمیته امداد، بنیاد مسکن و از همه مهم‌تر نیروی مردمی بسیج و مقام معظم رهبری با تدابیری همچون راه‌اندازی نهضت همدلی و کمک مؤمنانه در دوران کرونا، بیش‌ترین سهم را برای زمینه‌سازی نیکوکاری در کشور داشته‌اند.

مهدی توسلی، مدیر مرکز فرهنگ نیکوکاری نیز در این جلسه ضمن تجلیل از حضور اعضای شورای سیاستگذاری بابت گردهم‌آیی جهت همفکری اظهار کرد: یک سال است که مرکز فرهنگ نیکوکاری(وابسته به معاونت خیر ماندگار بنیاد آلاء) در زمینه فرهنگسازی امر خیر اقدام به تولید فیلم کوتاه، انیمیشن و پادکست کرده است. همچنین استودیو نیک‌سو، تنها استودیوی تخصصی تولید محتوای نیکوکاری در کشور، ذیل این مرکز راه‌اندازی شده است تا تولیدات چندرسانه‌ای مرکز را راهبری کند.

وی افزود: برگزاری نخستین جشنواره ملی شعر در حوزه نیکوکاری یکی از اقدامات مرکز در جهت تحقق فرهنگسازی امر خیر در کشور محسوب می‌شود که برای برگزاری ان از مشورت چهره‌های شاخص ادبی و فرهنگی استفاده شده است. طبق برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده، رویدادهای نوآورانه دیگری نیز در زمینه‌های هنری مختلف همچون عکاسی پیش‌بینی شده است که در فرصت مقرر، اطلاع‌رسانی می‌شود.

حجت‌الاسلام جواد محمدزمانی، شاعر و پژوهشگر آئینی در این جلسه با ذکر خاطره‌ای از مقام معظم رهبری اظهار کرد: ایشان در یکی از جلسات دیدار با شاعران فرمودند که اگر من یک مسئولیت فرهنگی عهده‌دار بودم و یک بودجه محدود در اختیار داشتم، حتماً آن را برای حوزه شعر و ادب استفاده می‌کردم. این نگرش نشان می‌دهد که از دید ایشان، تأثیر شعر و ادب تا چه میزان بر مسائل فرهنگی گسترده است.

این شاعر با بیان اینکه کشور ایران هزار سال است بر قله شعر دنیا ایستاده، پیشنهاد کرد: شایسته است که مجموعه خیر ماندگار پس از جشنواره، به تولید یک کتاب از اشعار مرتبط با نیکوکاری اقدام کند. بسیاری از شعرای ایرانی از جمله سعدی و صائب تبریزی در زمینه نیکوکاری شعر سروده‌اند. صائب، هفت هزار غزل دارد که مضامین خیر و نیکی در آن فراوان است.

حجت‌الاسلام جواد محمدزمانی در ادامه به ذکر نکاتی درباره کیفیت برگزاری جشنواره پرداخت و بر لزوم استفاده از ظرفیت سرودن شعرهای کوتاه جریان‌ساز، همکاری با شهرداری و صداوسیما تأکید کرد.

در ادامه، حجت‌الاسلام سیدعبدالله حسینی، مسئول مرکز اسلامی آفریقای جنوبی که در قامت شاعر توفیق دریافت هدیه(پیراهن) از امام خمینی(ره) را داشته است، اظهار کرد: امام راحل(ره) خودشان شاعر بودند و برای شعر فاخر احترام قائل بودند. از سوی دیگر به امور خیر نیز بسیار تأکید و اهتمام داشتند. چند روز پیش از رحلت آقا مصطفی خمینی، شخصی از اهل نجف که دچار گرفتاری شده بود، از امام درخواست کمک مادی کرد و امام دستور دادند تا به آن رسیدگی شود. چند روز بعد حاج آقا مصطفی رحلت کردند و امام در روز تشییع فرزندش، آن مرد را در بین جمعیت دید. در آن شرایط بحرانی، امام از ان فرد پیگیر شدند که آیا مشکلش حل شده است یا نه.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به لزوم کار سازمان‌یافته در امر خیر اشاره کرد و گفت: امر خیر حوزه‌ای است که تجربیات جهانی بسیار ارزشمندی در آن وجود دارد و بواسطه آن می‌توان ملل مختلف را حول مشترکات انسانی جمع کرد. گروه خوجه‌های لندن، یکی از تشکل‌یافته‌ترین و پربازده‌ترین گروه‌های نیکوکاری شیعه در جهان هستند که از تجربیات آن‌ها نیز می‌توان استفاده کرد.

این شاعر و فعال فرهنگی، برگزاری یک جشنواره ملی شعر در حوزه نیکوکاری را اقدامی شایسته دانست و عنوان کرد: قطعاً برگزاری چنین رویدادی می‌تواند به فرهنگسازی امر خیر منجر شود، چراکه شعر در سبک زندگی ایرانیان جایگاه خاصی دارد و گاهی عمیق‌ترین معارف و طولانی‌ترین سخنرانی‌ها در یک بیت شعر خلاصه می‌شود و بر ذهن انسان تأثیر عمیق می‌گذارد.

سیده فاطمه موسوی، شاعر و فعال فرهنگی در این جلسه اظهار کرد: برای برگزاری این جشنواره می‌توان از ظرفیت دفاتر مراجع معظم تقلید در قم استفاده کرد، دفتر برخی از علما همچون حضرت آیت‌الله شبیری زنجانی و … در جریان کرونا بسیار کمک کردند و در این مسیر خیر نیز با انجام رایزنی می‌توان از حمایت امثال ایشان و سایر علما بهره برد.

وی به لزوم اختصاص جوایز مطلوب و فراخوان گسترده برای این جشنواره اشاره کرد  و گفت: خیلی خوب است که بیلبوردهای شهرداری به جای اینکه فقط به تبلیغات مادی و کالایی منحصر باشد، به تبلیغ و ترویج یک جشنواره در حوزه نیکوکاری اقدام کند. همچنین بسیار حائز اهمیت است که صداوسیما این جشنواره را تبلیغ کند و احاد علاقه‌مندان به شعر در سراسر کشور از جشنواره آگاهی پیدا کنند.

این شاعر به لزوم حمایت از شعر بانوان اشاره کرد و گفت: بانوان پس از انقلاب اسلامی به عرصه‌هایی از شعر وارد شدند که پیش از آن وارد نشده بودند، حتماً لازم است که برای معرفی شعر بانوان به جامعه و به طور خاص، دخالت‌دادن بانوان شاعر در عرصه جشنواره شعر نیکوکاری توجه و تمرکز به خرج دهیم.

موسوی یادآور شد: پیش از انقلاب نیز بانوان شاعرانی بودند که شعر آنان هرگز برای جامعه معرفی نشده است، از جمله بانویی به نام فاطمه سلطان بیگم که خواهر قائم مقام فراهانی بوده است و ۱۵ هزار بیت شعر خوب دارد. این اشعار این قابلیت را دارا هستند که در قالب کتاب‌ و با بهره‌گیری از هنر خطاطی به مردم عرضه شوند.

در ادامه، عباس محمدی، مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری اظهار کرد: برگزاری نخستین جشنواره شعر در حوزه نیکوکاری یکی از اقدامات بسیار مؤثر در ترویج امور خیر خواهد بود و حوزه هنری از این اقدام حمایت کامل به عمل می‌آورد. بخصوص اینکه چهره‌ای همچون حجت‌الاسلام خانمحمدی که از شاعران خوب کشورمان است، دبیری جشنواره را به عهده دارد.

وی با تأکید بر اینکه جشنواره شعر می‌تواند به تعمیق فرهنگسازی نیکوکاری و تربیت نیکوکار منجر شود، گفت: متأسفانه بعضی در تحلیل جریان امور خیر در کشور به یک دوگانه مذهبی – غیرمذهبی دامن می‌زنند، تلاش ما باید بر این باشد که توسعه نیکوکاری به طور عام را ترویج کنیم و خط کشی نداشته باشیم. هر کاری که به جامعه منفعت برساند، کار خیر و خداپسندانه است و همه باید در کنار هم به نیکوکاری اقدام کنیم.

مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری به لزوم بهره‌گیری از ظرفیت صداوسیما در تبلیغات این جشنواره نیز اشاره کرد و گفت: کم‌بیننده‌ترین برنامه‌های تلویزیون حداقل یک میلیون مخاطب دارند و اگر صداوسیما برای پوشش جشنواره پای کار بیاید، ده‌ها برابر تبلیغات مجازی و رسانه‌ای مؤثر خواهد بود.

حجت‌الاسلام محمدمهدی خانمحمدی، مسئول رویدادهای نیکوکارانه مرکز فرهنگ نیکوکاری و دبیر نخستین جشنواره ملی شعر در حوزه نیکوکاری اظهار کرد: توجه به امر نیکوکاری و گسترش این نهاد مقدس در بنیه فرهنگ پرشکوه ایران از جمله امور بسیار با اهمیتی است که می‌تواند جامعه را به شکوفایی برساند تا آنجا که هر ایرانی یک نیکوکار باشد. برای حرکت به سمت این مهم، نخستین جشنواره ملی شعر در حوزه نیکوکاری را برنامه‌ریزی کرده‌ایم.

وی ادامه داد: گسترش فرهنگ نیکوکاری در بین مردم، تشخص‌دادن به نیکوکاری در جریان ادبی کشور، گسترش دغدغه نیکوکاری در سطح نخبگانی و ترویج ادبیات نیکوکاری با محوریت سیره معصومین(ع) از اهداف اصلی جشنواره است. این جشنواره شعر به طور خاص واجد چهار موضوع: همدلی، پرداختن به مصادیق نیکوکاری، آسیب‌های اجتماعی و نیکوکاری در سیره اهل بیت(ع) است.

دبیر نخستین جشنواره ملی شعر در حوزه نیکوکاری تصریح کرد: علاقه‌مندان به شرکت در جشنواره می‌توانند آثار خود را در قالب شعر کلاسیک، شعر نو، شعر سپید و ترانه به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند. همچنین برگزاری شب‌های شعر به عنوان نشست‌های پیشاجشنواره، حضور پیشکسوتان شعر در مسیرجشنواره و چاپ اشعار برگزیده پس از جشنواره، از اقداماتی است که می‌تواند به تأثیرگذاری و غنای این رویداد بیفزاید.

حجت‌الاسلام علی کمساری، سرپرست مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) نیز در این جلسه اظهار کرد: من سال‌ها در مدرسه غدیریه کرمان با حجت‌الاسلام ملانوری هم‌حجره بودم و شعرگفتن را مدیون ایشان هستم. حضور ایشان و سایر اعضای محترم شورای سیاستگذاری که همگی از برجستگان حوزه شعر و ادب و فرهنگ هستند می‌تواند منجر به موفقیت این جشنواره شود.

وی در ادامه با تأکید بر اینکه شعر در تار و پود زندگی ایرانیان تنیده شده است، گفت: کودک و نوجوان، یکی از بخش‌هایی‌ست که به نظر می‌رسد حضور آن در جشنواره ضرورت داشته باشد، چراکه ما معتقد به رویکرد «شعر برای شعر» نیستیم و معتقدیم شعر باید جنبه تعلیمی هم داشته باشد، لذا شعر کودک و نوجوان یکی از بهترین زمینه‌های شعر تعلیمی است.

سرپرست مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) درباره لزوم توسعه این جشنواره به سایر عرصه‌های هنری نیز اظهار کرد: بسیار پسندیده است که همزمان با این جشنواره یا پس از آن، جشنواره‌هایی نیز با رویکرد هنرهای تجسمی و خوشنویسی در امور خیر برگزار شود.

در پایان این جلسه مقرر شد تا درباره زمان دقیق برگزاری جشنواره، میزان هدایای برگزیدگان و ترکیب قطعی هیئت داوران در جلسات آینده، بحث و تبادل نظر به عمل آید.

گفتنی است حجت‌الاسلام علی ملانوری(قائم‌مقام مدیرعامل بنیاد آلاء و معاون خیر ماندگار)، حجت‌الاسلام علی کمساری(سرپرست مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره))، عباس محمدی(مدیر آفرینش‌های ادبی حوزه هنری)، حجت‌الاسلام دکتر سیدعبدالله حسینی(شاعر و مسئول مرکز اسلامی آفریقای جنوبی)، حجت‌الاسلام جواد محمدزمانی(شاعر و پزوهشگر آئینی)، حجت‌الاسلام محمدمهدی خانمحمدی(شاعر و دبیر جشنواره)، خانم سیده فاطمه موسوی(شاعر و فعال فرهنگی) و مهدی توسلی(مدیر مرکز فرهنگ نیکوکاری) اعضای شورای سیاستگذاری نخستین جشنواره ملی شعر در حوزه نیکوکاری هستند.

خبرهای بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست